Uzmanlara göre Suriye’de üç senaryo var

HTŞ, Şam’ın kontrolünü ele geçirmekte öncü olmuş olsa da, Esad’ın ardından geçiş hükümetini duyurmasına rağmen HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani’nin Suriye’yi birleştirmeyi vaat etmesinin ne kadar gerçekçi olduğu belirsiz. BBC’nin haberine göre, Suriye’de üç potansiyel senaryo bulunuyor:

BİRLEŞİK BİR SURİYE

En olumlu senaryo, HTŞ’nin ülke yönetimini sivil siyasi kuruluşların katılımına açmasıdır. Colani, bugüne kadar Suriye’deki çeşitli mezhepler arasında ulusal birlik ve karşılıklı saygı çağrıları yapmıştır. Ancak Suriye’deki farklı grupların çeşitli gündemleri bulunmaktadır. Ayrıca 2011’deki iç savaşın başlangıcından bu yana Suriye dışında birçok muhalif grup ve siyasi blok oluşmuştur. Bu grupların tamamının Suriye’ye geri dönüp siyasi geçiş sürecine katılıp katılmayacakları hala belirsizdir.

HTŞ İKTİDARI

HTŞ’nin, Esad yönetimi gibi otoriter yöntemlerle iktidarı ele geçirebileceği endişeleri bulunmaktadır. Colani, HTŞ’nin kamu hizmetlerini ve istikrarı önceliklendirdiğini ve etkin bir şekilde yönetebileceğini kanıtlamaya çalışmaktadır. Ancak eleştirmenler, HTŞ’nin İdlib’deki rakip militan grupları ve muhalefeti sindirdiğini iddia etmektedir. Ayrıca analistler, örgütün İdlib’deki iktidarını Şam’a genişletmek için yeterli kaynağa sahip olmadığı görüşündedir.

TOPYEKÛN İÇ SAVAŞ

En kötü senaryo ise, Suriye’nin bazı Arap Baharı sonrası kaos yaşayan ülkeler gibi bir karmaşa durumuna sürüklenmesidir. Bu senaryoda, Suriye’deki farklı silahlı gruplar arasındaki rekabet genel olarak şiddete yol açabilir ve sadece Suriye’yi değil bütün bölgeyi daha da istikrarsızlaştırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir